+

AA1-040 Napětí SELV - jmenovité hodnoty

OTÁZKA:
Napětí SELV - jmenovité hodnoty
1) Zdroje SELV 12V 50Hz
Podle normy ČSN 33 2000-4-41 jsou mezní hodnoty bezpečných napětí pro prostředí zvláště nebezpečné 12V AC a 25V DC. S případy , kdy norma povoluje v daném prostoru pouze použití zdroje 12V SELV se setkáváme velmi často. Bezpečnostní transformátor se jmenovitými parametry 12V 50Hz má však napětí 12V pouze při jmenovitém odběru, při menším odběru má napětí vyšší. Podle některých pramenů, musíme požadované napětí (zda vyhovuje podmínce bezpečného napětí) posuzovat v nejhorším stavu, tedy naprázdno. Pak ovšem žádný z transformátorů 12V podmínce nevyhoví. Použití zdroje s nižším napětím nepřipadá pro osvětlení v úvahu , protože žárovkám s poklesem napětí rychle klesá svítivost a posouvá se spektrum svítivosti. Elektronická stabilizace rovněž nepadá v úvahu, protože při poruše stabilizátoru se na výstupu ze zdroje může objevit vyšší napětí. Navíc "proč tak jednoduchou věc jako napájení žárovek řešit stabilizátorem?". Tolerance napětí 230V 50Hz (která se projevuje i na výstupu transformátoru) je další kapkou do tohoto problému.
Použití zdrojů 24V DC ( když mezní hodnota bezpečného napětí je 25V ) je úplně stejný problém.
Jak je to tedy s použitím zdroje SELV 12V, 50 Hz a s jeho maximálním výstupním napětím?
PS : Bez mučení přiznávám, že můj názor (že použití bezpečnostních transformátorů 230/12V není v rozporu s normami) je založen pouze na skutečnosti, že k napájení žárovek 12V je to nejpříhodnější zdroj, tak to snad s normami v rozporu nebude.
2) Dále by mne zajímal Váš názor na použití zásuvek 24V 50Hz v prostředí zvláště nebezpečném? Vzpomeňme jen příkladem zvláště nebezpečný prostor AD2 - tedy prostor, kde může příležitostně kondenzovat voda. Se zásuvkami 24V 50Hz se v podobných prostorách setkávám často.
Otázku podává: Radek Šilberský
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 3. 12. 2003
 
 
Facebook Obchod IN-EL