+

AA1-016 Osvětlení v kovové nádrži za účelem jejího čištění

OTÁZKA:
Osvětlení v kovové nádrži za účelem jejího čištění
Obracím se na vás s prosbou o následující technickou pomoc: Osvětlení v kovové nádrži za účelem jejího čištění je realizováno pomocí reflektoru, který je napájen ze zdroje SELV. Z hlediska působení vnějších vlivů se jedná o prostory zvlášť nebezpečné a o omezené vodivé prostory (ČSN 33 2000-7-706). Zdroj SELV je umístěn v souladu s ČSN 33 2000-7-706 vně nádrže. Samotný reflektor je v krytí IP66, má kovový kryt (vyroben jako zařízení třídy I).
Může být tento reflektor napájen ze zdroje SELV se jmenovitým napětím 24V AC ? Vlastní zdroj SELV (bezpečnostní ochranný transformátor) je jištěn na primární i sekundární straně pouze pojistkou s odpovídající hodnotou jm. proudu.
Náš výklad ČSN 33 2000-4-41 z r. 2000 je tento:
1. Tab. 41NR - Ochrana bezpečným malým napětím SELV je zároveň i ochranou zvýšenou.
2. Tab. 41-NK - Při dotyku neživých částí reflektoru nebude překročena hodnota 25V AC. Živé části jsou chráněny krytem (IP66) zajišťujícím dostatečnou ochranu před dotykem i před stříkající vodou při čištění nádrže.
Požadavek na 12V AC při dotyku živých částí (při obsluze) se na reflektor nevztahuje, protože k dotyku nemůže dojít. Reflektor je navíc opatřen výstražným nápisem "Neotvírat pod napětím".
3. Bod 411.1.4.1, 2 - Kovový kryt reflektoru bude vodivě spojen s kovovou
nádrží, avšak neúmyslně (pouze položen na dně). Kromě ochrany SELV nejsou tedy zapotřebí žádná ochranná opatření neživých částí.
4. Reflektor je sice vyroben jako zařízení třídy I, avšak splňuje zaroveň
požadavky na zařízení třídy III. Musí být každé zařízení napájené ze zdroje SELV označeno grafickým symbolem zařízení třídy ochrany III dle ČSN 33 0600?
Při konzultaci s revizním technikem nám však bylo řečeno, že napětí zdroje SELV musí být max. 12V AC dle tab. 41-NK, neboť ochrana živých částí krytem se nebere v úvahu.
Otázku podává: Ing. Jan Kubíček, ved. technického úseku
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 24. 5. 2001
 
 
Facebook Obchod IN-EL