+

DA-172 Vypínání pohyblivých přívodů

OTÁZKA:
Vypínání pohyblivých přívodů

Prosím o Váš názor. Jedná se o velkou, státní administrativní budovu ze 70. let, v jejíž kancelářích jsou většinou osazeny 3 zásuvky provedené CYKY vodiči, jeden zásuvkový obvod s cca 10 zásuvkovými vývody na 3 kanceláře. Počet pevně osazených zásuvek je pro velké množství nainstalovaných spotřebičů v kancelářích (kopírky, počítače s tiskárnou, stolní svítidla, rychlovarné konvice, lednice) nedostačující, a tak se to řeší prodlužovacími přívody.
Ty se shlukují pod stoly, kde se vyskytuje hořlavé okolí a jsou mnohdy v tom místě nastavovány dalším prodl. přívodem.
Proto prosazuji požadavek, aby zaměstnanci při odchodu z kanceláře všechny zástrčky vytahovali ze zdi. Výjimku tvoří lednice, které jsou většinou napojeny přímo zásuvkou 230 V viditelnou u dveří.

Můj požadavek se opírá o požadavek vypínání el. zařízení v hořlavých prostorách po opuštění pracoviště, ale nejsem si jist, zda by obstál, pokud by se vyskytnul oponent z druhé strany. Prosím Vás o radu, čím podložit můj požadavek, aby byl nevyvratitelně respektován - pokud je to možné. Řešením této situace je samozřejmě instalace samostatných PC obvodů a navýšení zásuvkových obvodů ve zdi. Ale mě se jedná o situaci v tuto chvíli, o zajištění okamžité bezpečnosti před požárem např. v nočních hodinách. Podotýkám, že impedance na všech zásuvkách ve zdi a na konci prodlužovacích přívodů je preventivně měřena a všechny hodnoty vyhovují, nepřesahují 0,7 ohmu při jištění 16 A, co je soustavu s TNC vyhovující hodnota.
Děkuji za pochopení dost neobvyklého dotazu a jsem s pozdravem.

Otázku podává: J. Hejduk
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 16. 1. 2006
 
 
Facebook Obchod IN-EL