+

AE-142 Rozváděče jako samostatné požární úseky

OTÁZKA:
Rozváděče jako samostatné požární úseky

Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se normy ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb - Společná ustanovení, odstavec 6.1.7.
Tento odstavec říká, že rozváděče umístěné v šachtách, lokálních skříňových prostorách apod. se posuzují jako samostatný požární úsek.
Dále je zde řešeno opatření, resp. zařazení do stupňů požární bezpečnost podle materiálu, ze kterého je rozváděč sestaven a jaké jsou použity kabely do rozváděče vstupující a z něho vystupující.

Tzn. A) Pro materiály třídy reakce na oheň A1, A2 a B a kabely (vodiče) se sníženou hořlavostí (podle ČSN 73 0802:2000) je zařazen požární úsek (rozváděč) do stupně PB I s požární odolností požárně dělících konstrukcí E 15 DP1 - pro tento případ mohou být požární uzávěry stejné i když se nacházejí na únikových cestách.
B) Pro materiály jiné třídy reakce na oheň a z jiných kabelů (vodičů) než je v bodě A) nebo ze shodných jako v A), ale s výskytem dalších jiných výrobků a zařízení tř. reakce na oheň C-F se zahrnují požární úseky (tzn. Rozváděče) do požárního úseku PB II s požární odolností požárně dělících konstrukcí EI 30 DP1 s požárními uzávěry EI 15 DP1.

Dotaz:
Znamená toto pro všechny naše rozváděče, ať jsou osazeny v chráněné, nechráněné únikové cestě nebo mimo ně, že musí být prohlášeny za samostatný PÚ a musí byt buď přímo výrobcem deklarovány s požární odolností pro bod A) minimálně EI 15 DP1, pro bod B) minimálně EI 30 DP1, nebo musí být stavebně umístěny tak, aby přístup k nim byl přes požární dvířka s příslušnou požární odolností a kabelové prostupy do jiných PÚ musí být tímto požárně utěsněny?
Podotýkám, že výklad skříňového prostoru je tak široký, že to znamená všechny rozváděče včetně bytových.

Dnes jsme se zúčastnili školení týkajícího se právě požární bezpečnosti zejména ve vztahu ke kabelovým rozvodům. Školení bylo spojeno s prezentací společnosti NKT Cables. Výrobce kabelů nebyl schopen říci, do jaké třídy reakce na oheň jsou zařazeny jejich kabely - tyto jsou totiž zkoušeny podle jiných norem na jiné parametry (samozhášivost, dýmivost, funkční schopnosti …IEC 60331-xx, IEC 332-xx). Nejběžněji používané CYKY kabely proto musíme uvažovat, že jsou třídy reakce na oheň min. C. Vzhledem k tomu, že veškeré běžné elektro rozvody do a z rozváděčů jsou provedeny kabely CYKY, musí i rozváděče být automaticky v PÚ PB II s odolností min. EI 30 DP1 - toto samozřejmě nesplňuje valná většina vyráběných rozváděčů a měly by být tedy po červnu 2005 neprodejné.

Dotaz:
Je možno pro tento názor dát nějaký oficiální výklad, na základě kterého máme při návrhu elektroinstalace postupovat?

Otázku podává: -----
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 20. 11. 2006
 
 
Facebook Obchod IN-EL