+

AE-162 Vedení pro stropní svítidla

OTÁZKA:
Vedení pro stropní svítidla

V bytovém domě bude mít investor monolitický strop (železobeton). Potřebujeme uložit kabelové vedení pro stropní svítidla. Je několik řešení, která se nabízejí, ovšem ne každé z nich je podle mého názoru úplně správné. Jakou normu bych měl zvolit? K řešení mého problému mám ČSN 37 5245 - ovšem myslím, že je již dost zastaralá a neřeší některé podstatné detaily.

1. Uložit kabely přisádrováním ke stropu - bohužel i kdybych použil kabely CYKYLO nelze vzhledem k tomu, že na strop již od stavby přibude pouze "stěrka" cca několik mm, avšak ne více tak, aby zakryla kabel.

2. Uložit trubky do konstrukce stropu před realizací "zalití betonem". Pokud se Vám zdá toto řešení správné, jaké trubky (myslím zejména netříštivost, pevnost, apod.) bych měl použít, měly by obsahovat protahovací drát?

3. Uložit kabely do výše položeného nadzemního podlaží a provrtáním skrz stropní konstrukci umístit kabel na správné místo - vím, že se toto dělalo dříve např. v paneláku, avšak bojím se toho, že by mohl nastat problém např. s vrtáním u souseda, popřípadě napadení vlastnických práv (vedu kabely v cizím bytě ve zvýšeném podlaží).

Otázku podává: Jaroslav Šuman
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 14. 5. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL