+

AA1-153 Jaký chránič pro zařízení velkého výkonu

OTÁZKA:
Jaký chránič pro zařízení velkého výkonu

Rád bych znal Váš názor na následující problém:
Ve velkokuchyni je instalována nová technologie na mytí nádobí. Proto byl k této technologii vybudován zcela nový přívod elektrické energie. Bohužel jsem ještě neviděl projekt a určení vnějších vlivů a ani dokumentaci od napojované technologie. Technologie má mít údajně instalovaný příkon 30 kW. S největší pravděpodobností budou v daném prostoru působit vnější vlivy takového ražení, že se bude jednat o prostor zvlášť nebezpečný (pára, kondenzující vlhkost na stěnách, voda, vodní aerosol atd.). Jde o to, že výrobce technologie vznesl požadavek, aby přívod nebyl chráněn proudovým chráničem s reziduálním proudem 30 mA.
Pokud má technologie tak velké unikající proudy, které by mohly zapříčinit nežádoucí vypadávání proudového chrániče s rozdílovým proudem 30 mA, mohl by být instalován proudový chránič s reziduálním proudem 300 mA, který by měl reagovat na poruchový stav do 0,3 s, a to zejména s ohledem na zajištění ochrany před izolačními závadami a plazivými proudy a samozřejmě takovým chráničem bude zajištěna i ochrana automatickým odpojením od zdroje i v případě, že by nevyhovovala impedance poruchové smyčky pro předřazené jištění. Samozřejmě v daném prostoru musí být použita doplněná ochrana, a to například důsledným pospojováním. Ovšem otázkou je, zda je v takovém prostou vůbec možné upustit od doplnění normální ochrany instalací citlivého proudového chrániče 30 mA.
V případě, že by většina unikajících proudů z technologie tekla ochranným vodičem a tyto proudy by byly větší jak 10 mA, pak by samozřejmě musel tomuto provoznímu stavu odpovídat i průřez ochranného vodiče.
Lze tedy u takového případu spoléhat pouze na doplňující ochranné pospojování?

Otázku podává: Jiří Buben
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 21. 3. 2012
 
 
Facebook Obchod IN-EL