+

AK-127 Revize zdravotnických zařízení

OTÁZKA:
Revize zdravotnických zařízení

Rád bych se na Vás obrátil s prosbou o Váš názor na problematiku revizí u dvou níže uvedených zdravotnických zařízení. Prvním zařízením je hydroterapeutická vana - u tohoto zařízení s kolegy polemizujeme, zdali spadá do kategorie připevněný spotřebič nebo nepřipevněný spotřebič, přičemž definice připevněného a nepřipevněného spotřebiče dle zákona je:

Připevněný spotřebič - spotřebič, který je určen k používání, když je připevněn k podložce nebo jiným způsobem trvale zajištěn na určitém místě.

Nepřipevněný spotřebič - spotřebič, který není připevněn. 
Tato vana není pevně připevněna k podlaze ani k žádné podložce. Z vany je  vyvedena plastová trubka (tvrzené PVC) pro vypuštění vody  z vany do odpadního kanálku v podlaze. Tato trubka je do kanálku volně zasazena. Dále je k vaně připojena voda prostřednictvím PVC hadice. Elektricky je vana napájena prostřednictvím kabelu, který je na jednom konci připojen k vaně pomocí k tomu určené vnitřní svorkovnice, na druhém k elektrickému okruhu přes bezpečnostní vypínač, případně přímo do rozvaděče.

Dotaz: Z tohoto pohledu vychází celkem logicky, že tato vana je připevněný spotřebič, nicméně bychom se raději ujistili, že i z Vašeho pohledu je tomu tak.

Druhým zařízením je parní sterilizátor - toto zařízení je v kategorii "zdravotnický prostředek" a je s odpojitelným přívodem. Dle zákona č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích, je v § 67 a 68  uvedeno toto:

(1) U zdravotnického prostředku, který je připojen ke zdroji elektrické energie, a zdravotnického prostředku, jehož součástí je tlakové nebo plynové zařízení, se vedle servisu provádí i revize podle jiných právních předpisů. Revizí se rozumí elektrická revize, tlaková revize a plynová revize.

(2) Elektrickou revizí se rozumí specializovaná  kontrola spočívající v souboru vizuálních kontrol  a elektrických měření u zdravotnického prostředku, který je pevně připojen k síťovému zdroji elektrické energie.

Dotaz: V tomto ohledu by mě zajímalo, zda je na dané zařízení nutné provést i elektrickou revizi revizním technikem s oprávněním E4A nebo E2A, pokud na tomto zařízení již provádíme revizi zdravotnického přístroje podle ČSN EN 62353 ed. 2. Tato kontrola zahrnuje měření elektrické bezpečnosti (unikajících proudů přístrojem, odpor ochranného vodiče, kontrola funkčních a ovládacích prvků, celkovou vizuální kontrolu). 

Otázku podává: Jiří Němec
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 7. 2015
 
 
Facebook Obchod IN-EL