+

AK-131 Instalace ve zdravotních prostorech

OTÁZKA:
Instalace ve zdravotních prostorech

Prosím Vás, chtěl jsem se zeptat, zda je někde určeno normou anebo nějakým předpisem, že při projektování musí být v projektu uvedeny jaké typy jističů, chráničů atd. se mají použít při instalaci ve zdravotních prostorech. Nebo co vše má být uvedeno v projektu.
Pak by mě zajímalo, čím je určeno, jaká UPS se má použít, jak dlouho má vydržet při přerušení proudu ve zdravotnické instalaci. Já si myslím, že by měla vydržet minimálně 3 hodiny a přikláním se k této době, protože je při přepínání síť/náhradní zdroj použit stykač, který je poruchovější než moderní přepínání a nemá takovou spolehlivost.
Také by mě zajímalo, zda je někde určeno, že při zdravotnické izolované soustavě má být každá zásuvka jištěna samostatně, když třeba v několika místnostech je stejný okruh těchto zásuvek a při poruše v jedné místnosti by mohlo dojít k vypadnutí jističe, a kdyby v druhé místnosti byl v témže okruhu zapojen třeba přístroj s podporou života anebo důležitý přístroj, tak by tímto přerušením mohl být ohrožen lidský život.
Myslím si, že když je několik okruhů sítě IT (dva okruhy) ve dvou místnostech společných, tak by každá zásuvka v těchto místnostech měla být jištěna samostatně. A hlavně: porodní sál má všechny tři okruhy sítě IT (3 ks transformátorů). Tyto okruhy jsou i v porodních boxech a místnosti pro novorozeně. A když vypadne jeden okruh, tak vypadnou všechny zásuvky v daných místnostech napojené na tento okruh. A proto si myslím, že by každá zásuvka, která je napojena na transformátor, měla být jištěna samostatně, nebo aspoň zásuvky, které jsou napojeny na jeden transformátor v dané místnosti, kde jsou umístěny.
V dnes už neplatné ČSN 33 21040 bylo napsané, jaké barevné značení zásuvek se má použít, ale v ČSN 33 2000-7-710 jsem to nenašel. Můžete mi napsat, zda je to někde uvedené? Zajímalo by mě to ohledně nové instalace.
A zajímalo by mě, kde je napsané, že zásuvky v jednotlivých místnostech musí být trvale označeny, aby bylo poznat jaký je to okruh.

Doplňující otázka:
Chtěl jsem se ještě zeptat na to, jaká norma, vyhláška anebo zákon stanovuje, co všechno musí odborný projektant uvést ve svém projektu, když projektuje elektroinstalaci?
Vím, že projekt musí při výchozí revizi odpovídat skutečnému provedení, takže bych rád věděl, zda se musí v projektu nebo v technické zprávě uvést, jaký typ jističe, chrániče má být pro danou instalaci použit a zda musí být u nich uvedena vypínací charakteristika a u chráničů typ AC, A nebo B. Když v dané normě ČSN 33 2000-7-710 jsou tyto typy chráničů uvedeny, kromě AC a ostatních dat, tak aby instalační firma provedla instalaci podle platných norem a nemusela studovat, zda je to v souladu s ČSN.

Otázku podává: Krasl
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 8. 11. 2015
 
 
Facebook Obchod IN-EL