+

AA3-334 Použití zesíleného ochranného vodiče

Chtěl bych se zeptat na použití zesíleného ochranného vodiče dle čl. 543.7 normy ČSN 33 2000-5-54 ed. 3.

Popis situace:

Mám motor čerpadla. Přímo na motoru čerpadla je umístěn frekvenční měnič. Dle návodu výrobce má frekvenční měnič vyšší unikající proud než 10 mA a má být provedeno připojení pomocí zesíleného ochranného vodiče. Svorkovnice obsahuje dvě svorky PE, připojení je kabelem CYKY J 4 x 6 délky cca 30 m.

Otázka zní:

Pokud dle čl. 543.7 provedu připojení druhého ochranného vodiče průřezu 6 mm2 na druhou samostatnou svorku ve svorkovnici čerpadla, musím vést tento druhý samostatný ochranný vodič společně s napájecím kabelem až na PE do rozváděče, nebo ho mohu připojit na okolní uzemněnou ocelovou konstrukci?

Pokud budu mít čerpadlo v prostoru s vnějšími vlivy označenými jako zvlášť nebezpečné, provedu doplňující pospojování. Předpokládám, že bude čerpadlo připojeno pomocí tří vodičů uzemnění (1. v napájecím kabelu na jednu vnitřní svorku PE, 2. samostatný na druhou vnitřní svorku PE, 3. samostatný na vnější svorku pro pospojení). Je tento předpoklad správný?

Budu-li mít čerpadlo nižšího výkonu připojené kabelem CYKY J 4 x 1,5 předpokládám, že průřez druhého ochranného vodiče musí být zvolen především dle čl. 543.1.3. Je to tak?

Jak se dle čl. 543.7 zachovat, pokud budu mít motor se dvěma svorkami PE, ale protože bude mít větší výkon, bude provedeno připojení kabelem CYKYJ 4 x 10 nebo větším. Stačí pouze ochranný vodič v kabelu, nebo musí být i druhý o stejném průřezu?

Václav Kodad

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 7. 11. 2017
 
 
Facebook Obchod IN-EL