+

AE-741 Uložení kabelu SOLAR

Jak má být uložen kabel typu Solar kabel H1Z2Z2-K, když kabel je tvořen jádrem z pocínované mědi a dvojitou izolací? Izolace jádra je vyrobena ze zesítěného elastomeru (zkratka Z2 v označení) a plášť také ze zesítěného netoxického elastomeru (další Z2 ve značení). Kabel dle EN 50618, H1Z2Z2-K je určen pro použití v systémech se jmenovitým napětí do 1 500 V DC. Je odolný povětrnostním vlivům, UV záření a je určen pro rozsah okolních teplot -40 °C až +90 °C, je odolný oděru a šíření plamene. Kabel je určen pro flexibilní použití, nebo jako součást pevných fotovoltaických instalací. Očekávaná životnost ve všech povolených prostředích je 25 let. Třída 5 dle ČSN EN 60228 a při teplotě +120 °C výdrž až 20 000 hodin.

Zajímalo by mě to, protože někdo říká, že svým provedením může kabel být třeba na střeše jen ve svazku a přichycen a někdo říká, že by měl být v ochranné trubce a když bude, nebude se kabelu zvedat teplota.

Myslím si, že když kabel je v provedení odolný proti šíření plamene, tak může být na střeše veden jen tak a ve svazku a nemělo by vadit svým provedením i vedení na hořlavém podkladu když je odolný proti šíření plamene. Akorát ve vnitřních prostorách se přikláním k uložení do lišt nebo kanálků.

Předem děkuji za váš názor.

Michal Krasl

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 30. 9. 2023
 
 
Facebook Obchod IN-EL