+

DB-301 K ČSN 73 0848

Narazil jsem u zákazníka na požadavek na vybavení rozváděčů lokálními hasícími zařízeními jako alternativu rozváděčů s požární odolností dle nové ČSN 73 0848. Nicméně mě zarazilo, že byl vznesen požadavek na vybavení všech rozváděčů, a tedy i rozváděčů technologii a strojních zařízení.

Proto jsem do ČSN 73 0848 nahlédl podrobněji do požadavků na rozváděče, konkrétně do kapitoly 4.4. Tam se v článku 4.4.2.1 uvádějí prostory, pro které je možné využít tuto alternativu, a jde o rozváděče, u kterých není nutná jejich funkčnost při požáru. Zaujalo mě to, že se tam uvádějí i prostory v požárních úsecích bez požárního rizika. To může být třeba i celý výrobní prostor průmyslové haly, kde jsou instalovány výrobní technologie a strojní zařízení včetně rozváděčů.

Nicméně předpokládám, že se požadavky této normy vztahují na požární bezpečnost staveb, tudíž tyto požadavky mají být aplikovány na rozváděče, které jsou součástí stavby. Proto se ptám, zda si správně vykládám znění této normy tak, že se požadavky na rozváděče nevztahují na rozváděče strojních zařízení?

Jiří Buben

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 19. 2. 2024
 
 
Facebook Obchod IN-EL