AE-526 Instalace dle platných norem
Prosím o vysvětlení následujícího.
V ČSN 33 2000-1 ed. 2 je ve vysvětlivce k textu převzaté normy uvedeno následující:
„Elektrická zařízení provedená a provozovaná podle předpisů a norem platných v době, kdy byla tato zařízení zřizována, lze ponechat v provozu beze změny (odpovídající i nadále předpisům, podle kterých byla tato zařízení zřizována a provozována), jestliže nemají závady, jež by ohrožovaly zdraví, ani nejsou nebezpečná životu a neohrožují bezpečnost věci, jinak je nutno zařízení upravit podle nových předpisů a norem a dokončit projekčně a realizačně rozpracované akce do 18 měsíců po nabytí účinnosti příslušné normy řady ČSN 33 2000, pokud v rámci smluvních vztahů nebude stanovena lhůta kratší.“
Soubor ČSN 33 2000 se týká elektrických instalací nízkého napětí.
1. Zajímalo by mne, zda je podobný text uveden také pro elektrické instalace nad AC 1 kV a DC 1,5 kV a pro ochranu před bleskem (v normách ČSN EN IEC 61936-1 ed. 2, ČSN EN IEC 61936-2, ČSN IEC/TS 61936-0, ČSN EN 62305-1 ed. 2, ČSN EN 62305-2 ed. 2, ČSN EN 62305-3 ed. 2, ČSN EN 62305-4 ed. 2, ČSN EN IEC 62305-1 ed. 3, ČSN EN IEC 62305-2 ed. 3, ČSN EN IEC 62305-3 ed. 3 jsem takovou informaci nedohledal).
2. Z pohledu revizního technika mne zajímá: – revizní technik při revizi vychází z platných norem v době zahájení revize, ale přihlíží k předpisům platným v době, kdy bylo zařízení uvedeno do provozu. Tedy posuzuje shodu s původní dokumentací, zároveň ale musí určit nebezpečné závady či stavy, které mohly nastat v důsledku stárnutí či změn norem, a v případě zjištění nebezpečných závad či stavů musí požadovat nápravu tak, aby byla zajištěna především bezpečnost. Vykládám si toto ustanovení uvedené v ČSN 33 2000-1 ed. 2 správně?
3. V případě, kdy vyjdou nové normy (např. nyní aktuálně normy pro ochranu před bleskem) by mne zajímalo, který právní předpis nebo norma uvádí, že nově navrhovaná zařízení musí být projektována již dle nových norem i když nahrazované normy po přechodnou dobu platí souběžně.
4. Pro soubor norem ČSN 33 2000 je to jasné, norma hovoří o možnosti dokončit projekčně a realizačně rozpracované akce do 18 měsíců po nabytí účinnosti příslušné normy řady ČSN 33 2000. Pro elektrické instalace nad AC 1 kV a DC 1,5 kV nebo pro normy zabývající se ochranou před bleskem jsem však takový požadavek nenašel.
- A TECHNICKÁ TÉMATA
- AA Ochrana před dotykem
- AB Dimenzování a jištění
- AC Ochrana před bleskem a přepětím
- AD Prostředí
- AE Vnitřní rozvody
- AF Koupelny a bazény
- AG Připojování el. zařízení
- AH Revize
- AJ Strojní zařízení
- AK El. zařízení ve zdravotnictví
- AL Značení a terminologie