AF-223 Elektrické topné rohože pod sprchovým koutem
Jak mám nahlížet jako projektant na instalaci klasických elektrických topných rohoží 230 V (Fenix, Devi apod), které jsou instalovány přímo pod sprchovým koutem.
Dle nové ČSN 33 2000-7-701 ed. 3 hned v úvodu čl. 701.1 se píše o rozsahu platnosti "výplní ve zdech, podlaze a stropě, které ohraničují místo s vanou nebo sprchou, měřeno do hloubky 6 cm". Ve zvláštních národních podmínkách jsem nenašel změnu ohledně ČR.
Dále v čl. 701.522.8.101 se píše o elektrických vedení → dotaz, zda se dá považovat elektrická topná rohož za elektrické vedení, anebo to je ve své podstatě elektrický spotřebič.
V odstavci b) cituji: "Všechna ostatní zabudovaná elektrická vedení, včetně jejich příslušenství v částech stěn nebo příček, které omezují zónu 0, 1 nebo 2, nesmí být uloženy v hloubce menší než 6 cm pod povrchem stěny ohraničujícího zónu, viz L1 na obrázku 1.
Zde ale už není zmíněno nic o podlaze, což potvrzuje hned zkraje čl. 701.522.8.101 poznámka, cituji "Tyto požadavky jsou uvedeny za účelem snížení rizika poškození vedení při vrtání otvorů ve stěně, např. při montáži madel."
Chci se tedy závěrem zeptat, jak mám na tuto problematiku pohlížet? Zda, pokud je toto v montážním návodu od výrobce umožněno, mohu tyto rohože instalovat pod dlažbu i ve sprchovém koutu. Nebo zda to je striktně zakázáno a tím přijde klient o komfort teplé podlahy i ve sprchovém koutu. Na základě čeho to je, nebo není povoleno? Budoucí argumentace pro případné diskuze ať se stavbou nebo s klienty.
Toto je velmi častý požadavek klientů a také velmi diskutovaný problém realizačních firem.
Jiří Horský
A na podobné téma přišel ještě jeden dotaz:
Uložení elektrického topného kabelu do sprchového koutu
V ČSN 33 2000-7-701 ani v ČSN 33 2000-7-753 jsem nenašel požadavky na ukládání el. topných kabelů a rohoží přímo do sprchového koutu do podlahy. Předpokládám tedy, že je možné uložit do sprchového koutu pod dlažbu takovýto el. topný kabel, pokud splním podmínky kovového stínění a připojení kabelu přes proudový chránič. Ovládací prvek bude mimo zóny, v podlaze bude instalováno teplotní čidlo proti přehřátí. Kovové prvky budou pospojovány. Zóna 0 není definována souvrstvím podlahy, nenašel jsem ani omezení na hloubku uložení topného kabelu.
Jan Žák