AD-673 Ochranná opatření pro prostory s vnějšími vlivy BC3 a BC4
Řeším návrh doplnění nových rozvodů do specifických prostor rozvodny nn s podlahou tvořenou kovovými pláty, a dále pak do prostor rozlehlé strojovny s kovovou podlahou. V obou prostorech se nachází velké kovové hmoty, stávající kovové rozvody i stávající elektroinstalace. Ve strojovně pak pohony čerpadel a další elektrická zařízení. V celém prostoru je provedeno ochranné pospojení.
Pro novou elektroinstalaci se navrhuje nový protokol o určení vnějších vlivů. Zvažuje se zatřídění vlivu BC na BC3, resp. BC4, neboť s ohledem na kovovou podlahu není možné přerušit kontakt s vodivými okolními částmi (pokud je můj pohled nesprávný, prosím o informaci).
Potřeboval bych si ověřit požadavky na ochranu při zatřídění do BC3, resp. BC4. Jsem si vědom možnosti provedení doplňkové ochrany doplňujícím ochranným pospojováním dle ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 a ČSN 33 2000-5-54 ed. 3. Další možností je použití doplňkové ochrany proudovým chráničem s IΔn ≤ 30 mA, nicméně toto řešení nemusí být vhodné např. u zásuvek 63 A, a proto zde primárně dávám přednost pospojení. Rád bych se zeptal, zda je potřeba dodržet další specifické požadavky (např. oddělovací transformátory, SELV, PELV apod.) nebo zda stačí doplňková ochrana doplňujícím ochranným pospojováním. Případně jak se liší ochrana v prostředí s vlivem BC3 a BC4 (mimo požadavky definované pro omezené vodivé prostory, které se dle mého na můj případ nevztahují).
Antonín Brčák