+

AK-011 Lhůty pravidelných revizí ve zdravotnictví

OTÁZKA:
Lhůty pravidelných revizí ve zdravotnictví
a) Někteří odborníci zastávají názor, že operační sály, zákrokové sály, místnosti JIP, hemodialyzační pracoviště a pod. se revidují 1 x za 1 rok, s argumentací termínů provozních zkoušek podle tab.4 v ČSN 33 2140-86, kde většina zkoušek má termín jeden rok nebo kratší. Lůžkové pokoje prý stačí revidovat 1 x za 3 roky, údajně s odvoláním na ČSN 33 1500, kde v tab.1 část b) pro hotely a jiná ubytovací zařízení je tato lhůta uvedená.
Podle mého názoru jde o mylný výklad. Je přece rozdíl mezi pravidelnou revizí a provozní zkouškou, rozdíl mezi hotelovým hostem a pacientem na lůžkovém pokoji. Podle mého názoru je lhůta pravidelných revizí v místnostech pro lékařské účely stanovená v ČSN 33 2140-86 čl.15.4, a to bez rozlišení, jedná-li se o operační sál, JIP, lůžkový pokoj nebo jiný typ místnosti uvedený v normě, tedy jednotně 2 roky. Provozní zkoušky jednotlivých požadavků se potom provádějí v období mezi revizemi v termínech podle tab.4 Prosím o potvrzení nebo vyvrácení mého názoru, případně o Vaše stanovisko.

b) Článek 15.4 uvádí, že: Celková periodická revize rozvodů se provádí za 2 roky ve smyslu ČSN 34 3800.
Vztahuje se tato lhůta, kromě místností pro lékařské účely, rovněž na celé zdravotnické oddělení ? (jedná se o uzavřené zdravotnické oddělení v rozsahu podle čl.1.7 - názvosloví v ČSN 33 2140-86, tedy včetně chodby, kanceláře, denní místnosti, kuchyňky, skladu, úklidové místnosti a pod.). Zdravotnické oddělení je napájeno ze společného rozváděče.

Otázku podává: J. Jonáš
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 26. 4. 2001
 
 
Facebook Obchod IN-EL