+

AE-001 Dotazy k normě ČSN 33 2000-7-701

OTÁZKA:
Dotazy k normě ČSN 33 2000-7-701

1. čl. 701.55 odst. b
V zóně 1 lze používat jiné elektrické upevněné zařízení, pokud je napájecí obvod vybaven doplňkovou ochranou proudovým chráničem... v souladu s čl. 412.5 (jde o doplňkovou ochranu živých částí)

čl. 701.53
V zóně 3 jsou zásuvky povoleny, pokud jsou chráněny samočinným odpojením od zdroje s použitím proudového chrániče podle 413.1 (jde o základní ochranu neživých částí pouze proudovým chráničem).

Jaký je rozdíl ve funkci proudového chrániče v obou případech? Může pro dva účely sloužit jeden chránič, nebo je nutno pro každý účel chránič samostatný?

2. čl. 701.44.N1
Mimo svítidel lze v umývacím prostoru instalovat další spotřebiče (ohřívač TUV) za předpokladu, že jsou pro použití výrobcem určeny a typově ověřeny.
Ačkoliv pro zónu 1 je povolen ohřívač vody v krytí IP X4 bez dalších podmínek, je pro umývací prostor požadováno typové ověření. Kdo takové ověření vydává? Nešlo by je nahradit požadavkem krytí?
(Při dotazu u dvou velkých dodavatelů ohřívačů vody na nich nikdo dosud ověření při nabídce nepožadoval.)

3. K rozsahu místního doplňujícího pospojování
Koupelny ve vícepodlažních bytových domech, které jsou situovány nad sebou, bývaly propojeny vodovodním, plynovodním a vzduchotechnickým potrubím, která jsou vedena svisle v instalačních jádrech. Výměnou kovových vodovodních rozvodů za plastové zůstává hlavním spojením potrubí plynové. Má být v těchto případech uložen v instalační šachtě nový ochranný vodič náhradou za zrušené kovové potrubí, na které se pospojování koupelen pospojuje?
V naší oblasti vznikl úraz elektrickým proudem v takto rekonstruované koupelně a při vyšetřování došlo k rozdílným výkladům dvou revizních techniků, včetně soudního znalce.
Podle našeho názoru u koupelen, které jsou nevodivě odděleny, není vhodné pospojování koupelen propojovat zvláštním vodičem.
Je-li však pospojování jednotlivých koupelen náhodně propojeno, např. plynovým potrubím, je nutné toto pospojení doplnit samostatným ochranným vodičem, který bude spojen s hlavní ochrannou svorkovnicí objektu.

Otázku podává: I. Skalický
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
 
 
Facebook Obchod IN-EL