+

Detail normy ČSN EN 50110-1 ed. 4

Obsluha a práce na elektrických zařízeních – Část 1: Obecné požadavky

nová norma
Třídící znak: 343100
Označení: ČSN EN 50110-1 ed. 4
Účinnost od: 1. 6. 2024
Důležitá
Zařízení: E1 E2 ED ES EV
Činnost: projektování montáž revize
Katalogové číslo: 519244 (klikněte pro odkaz na plné znění normy na webu ÚNMZ)

Popis:

Tato norma je použitelná pro veškerý provoz a pracovní činnosti na elektrických instalacích, s nimi nebo v jejich blízkosti. Jedná se o elektrické instalace pracující na napěťových úrovních od velmi nízkého napětí až po vysoké napětí včetně. Tento druhý termín zahrnuje úrovně běžně označované jako střední a velmi vysoké napětí. Tyto elektroinstalace jsou určeny pro výrobu, přenos, přeměnu, distribuci a využití elektrické energie. Některé z těchto elektrických instalací jsou trvalé a pevné, jako například rozvody v továrně nebo kancelářském komplexu, jiné jsou dočasné, například na staveništích, a další jsou mobilní nebo je lze přemisťovat, když jsou pod napětím, nebo když nejsou pod napětím ani se nenabíjejí. Příkladem jsou elektricky poháněná rypadla v lomech nebo povrchových uhelných skládkách.

Stanoví požadavky na bezpečný provoz a pracovní činnost na těchto elektrických instalacích, s nimi nebo v jejich blízkosti. Požadavky se vztahují na všechny provozní, pracovní a údržbové postupy. Vztahují se na všechny neelektrické práce, jako jsou stavební práce v blízkosti venkovního vedení nebo podzemních kabelů, jakož i na elektrické práce, kde hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Tento dokument se nevztahuje na běžné osoby při používání instalací a zařízení za předpokladu, že instalace a zařízení splňují příslušné normy a jsou navrženy a instalovány pro použití běžnými osobami.

Tato norma nebyla vyvinuta speciálně pro použití pro níže uvedené elektrické instalace. Pokud však neexistují žádná jiná pravidla nebo postupy, mohou být její zásady aplikovány na jakékoli letadlo a vznášedlo pohybující se vlastní silou (ty podléhají mezinárodním leteckým zákonům, které mají v těchto situacích přednost před vnitrostátními právními předpisy), na jakékoli námořní lodi pohybující se vlastní silou nebo pod vedením velitele (ty podléhají mezinárodním námořním zákonům, které mají v těchto situacích přednost před vnitrostátními právními předpisy), elektronické telekomunikační a informační systémy, elektronické přístrojové vybavení, řídicí a automatizační systémy, v uhelných nebo jiných dolech, na pobřežních zařízeních podléhajících mezinárodním námořním zákonům, na vozidlech, na elektrických trakčních systémech a na experimentálních elektrických výzkumných pracích.

Tato norma od 29. 5. 2026 plně nahrazuje ČSN EN 50110-1 ed. 3 (343100) z května 2015, se kterou do té doby platí souběžně.

Změny a opravy normy ČSN EN 50110-1 ed. 4

Typ změny Označení Věstník Účinnost Počet stran Katalog
Pro tuto normu nejsou evidovány žádné změny
 
 
Facebook Obchod IN-EL