+

AJ-135 Hlavní a zároveň nouzový vypínač a vypínání vodiče N (navazuje na AJ-127)

OTÁZKA:
Hlavní a zároveň nouzový vypínač a vypínání vodiče N (navazuje na AJ-127)

Druhý dotaz na nouzové vypnutí za pomocí hlavního vypínače s červenou páčkou se žlutou barvou v kombinaci na strojním zařízení. Dle ČSN 33 2000-4-46 je požadavek na nouzové vypnutí v čl. 464.2 „Tam, kde je nebezpečí úrazu elektrickým proudem, musí zařízení nouzového vypnutí odpojit všechny pracovní vodiče kromě případu uvedených v čl. 461.2“, v čl. 461.2 „V sítích TN-C-S a TN-S nemusí být střední vodič odpojován nebo spínán, jestliže provozovatel napájecí sítě deklaruje, že vodič PEN nebo vodič N napájení spolehlivě spojen s uzemněním přes vhodnou nízkou rezistenci“.

Doplňující informace:
Stroj je též vybaven hřibovým tlačítkem pro nouzové zastavení kategorie 0 a celý stroj je zapojen přes proudový chránič 30 mA a je umístěn v prostředí s výskytem vody AD4 a jsme provozovateli sítě.

Dotaz:
1. Musí hlavní vypínač s červenou páčkou se žlutou barvou v kombinaci, pro nouzové vypnutí v síti TN-S, být čtyřpólový, aby se jím odpojily všechny pracovní vodiče včetně vodiče N?
2. Je vodič N spolehlivě spojen přes vhodnou nízkou impedanci, jestliže je zapojen přes kontakt proudového chrániče, a pokud ano, mohu nouzové vypnutí zajistit pouze třipólovým hlavním vypínačem s červenou páčkou se žlutou barvou v kombinaci?

Otázku podává: Vladimír Plíhal
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 24. 6. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL