+

AJ-143 Kontroly a revize strojních zařízení

OTÁZKA:
Kontroly a revize strojních zařízení

Pravidelné revize strojních zařízení jsou jedněmi z nejproblematičtějších a nejnedokonalejších revizí prováděných revizními techniky. Vzhledem ke složitosti zařízení by měl revizní technik trvat na doložení provedené kontrolní prohlídky el. zařízení podle NV č. 378/2001 Sb., § 4. V případě doložení této kontrolní prohlídky provést revizi pouze s poukazem na nebezpečí úrazu elektrickým proudem. V celkovém hodnocení pak uvést, že elektrické zařízení z hlediska úrazu elektrickým proudem je (nebo není) schopno bezpečného provozu.
Jak postupovat v případech, kdy kontrolní prohlídka není provozovatelem (nebo speciálním orgánem) provedena? Napsat, že vzhledem k neprovedené kontrolní prohlídce není el. zařízení stroje schopno bezpečného provozu?
Co vlastně má obsahovat kontrolní prohlídka stroje? V návodu výrobce tuto pasáž zpravidla nenajdete. Má to být zkoušení podle ČSN EN 60204-1? Má revizní technik ve zprávě uvést, že není provedeno stanovení rizikovosti stroje? Je to důvod k negativnímu celkovému hodnocení stroje?
Pokud je na stroji značka CE může být předmětem pravidelné revize pouze elektroinstalace stroje. V revizi je zřejmě nutno upozornit provozovatele, že revize byla provedena pouze z hlediska úrazu před nebezpečným proudem a že revize nezahrnuje jiné parametry bezpečnosti strojního zařízení. Máte jiný názor na provedení pravidelné revize strojních zařízení, případně vzorovou zprávu o revizi?.

Otázku podává: ELEKTRO ŠIMEK
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 19. 5. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL