+

AH-393 Kamerový systém - revize

OTÁZKA:
Kamerový systém - revize

Rád bych se zeptal na následující dva dotazy:

OTÁZKA č. 1:
Při pravidelné revizi asi tři roky starého kamerového systému na jednom obchodním centru jsem zjistil, že venkovní i vnitřní 12DC kamery jsou napájeny z adapterů podobných, jako jsou např. adaptery k notebooku. Na adapteru jsou tyto údaje: výrobce, typ, výrobní číslo, vstupní a výstupní napětí a proud, 50 – 60 Hz, značka dvojité izolace a značka pro použití ve vnitřních prostorech, značky zkušeben a země výroby. Adapter je umístěn v objektu, kde je napojen na CYKY 2B x 1,5 vedoucích ke kamerám.
Je možno tyto kamery považovat za chráněné bezpečným malým napětím SELV, když na adapterech není žádný symbol ani číslo normy, které odpovídají? Žádný odkaz na normu jsem nenašel ani na stránkách výrobce, pouze že adaptery jsou odolné proti zkratu, OVP a OCP - nevím, co ty zkratky znamenají. Nerad bych v revizní zprávě o bezpečnosti instalace udělal nějakou chybu, když dvě dřívější revize byly bez závad (stačí, že poukáži na použitý kabel CYKY 2B - přiznávám, že jsem netušil, že se v dnešní době dá takový kabel ještě koupit).

OTÁZKA č.2:
Svůj dotaz posílám na základě jedné Vaší odpovědi kde jste uvedl, že zdroje pro kancelářskou techniku je možno považovat za zdroje SELV. Případ absence čísla normy na výše uvedených zdrojích mě přiměl zkontrolovat tento údaj na zdroji k mému notebooku renomované značky – ani na zdroji ani v příručce k notebooku jsem žádné jiné údaje, než jsem výše uvedl, nenašel. A tak se ptám – je možno za zdroj pro kancelářskou techniku (potažmo SELV) považovat jakýkoli adaptér, který se dá běžně koupit? Mají výrobci těchto zdrojů povinnost vyrábět pouze zdroje SELV a tudíž je označení grafickou značkou nebo normou už zcela zbytečné?

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 12. 7. 2010
 
 
Facebook Obchod IN-EL