+

AE-139 Dimenzování hlavního domovního vedení

OTÁZKA:
Dimenzování hlavního domovního vedení

Můj dotaz se týká dimenzování hlavního domovního vedení a diametrálně jiného přístupu k soudobému příkonu na bytovou jednotku dle ČSN 33 2130 a PN PRE KA101.
Výpočet se dá provést podle podnikové normy PRE KA101, která však postihuje pouze kabely vn, trafostanice a kabely nn až do přípojkové skříně. Nepostihuje hlavní domovní vedení, které však je pro dimenzování pojistky v přípojkové skříni určující. Jako vodítkem však může být tabulka 2 dané normy, která uvádí maximální měrné zatížení pro jednu bytovou jednotku při respektování současnosti jednoho bytu na 1,5 kW. Nepostihuje ale krátkodobé výkyvy odběru pro malé skupiny odběrů, které mohou způsobit výpadky hlavního jištění domu. Norma KA101 totiž není pro tyto účely výpočtu dimenzování hlavního domovního vedení určena. Vypočteme-li tedy soudobý příkon jednotlivých domů podle KA101, bude tím méně "správný" čím méně bude obsahovat bytových jednotek.
Tato norma vznikla po zkušenostech PRE, kdy na velkých sídlištích, které byly dimenzovány dle ČSN 33 2130, jsou transformátory vytíženy na 30 %.
Pro úplnost uvádím, že stávající platná ČSN 33 2130 udává hodnotu maximálního soudobého příkonu bytu kategorie B hodnotou 11 kW a i po započítání soudobostí počtu bytů dle této ČSN je rozdíl vysoký. Projektant vnitřních rozvodů je mnohdy osočován z neekonomického chování a tlačen do výpočtu bilancí, pro něž nemá oporu v normě, která je buď značně naddimenzovaná (ČSN 33 2130), nebo hlavní domovní vedení neřeší.

Otázku podává: Aleš Šafařík
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 3. 10. 2006
 
 
Facebook Obchod IN-EL