+

AE-155 Umístění zásuvky, připojení bojleru

OTÁZKA:
Umístění zásuvky, připojení bojleru

Obracím se na Vás se dvěma dotazy:
1. Při revizi RD jsem se setkal s tím, že majitel domu si nechal v ložnici u postele umístit zásuvku do podlahy. Jedná se o klasickou zásuvku bez zvýšeného krytí a bez zvýšené mechanické odolnosti. Chci se zeptat, je-li možné zásuvky do podlahy umísťovat, a když, tak za jakých podmínek?
Zásuvka je umístěna za postelí, čili možnost rozšlápnutí zásuvky je minimální, ovšem nikde není dáno, že majitel si za pár týdnů postel nepřestěhuje jinam, čímž by se zásuvka stala přístupná k možnému rozšlápnutí. Dále je to otázka rozlití vody třeba při zalévání kytek umístěných na podlaze. Poté hrozí, že do zásuvky nateče voda, navíc při tomto umístění bez vyššího krytí bude docházet k většímu znečištění zásuvky z důvodu prašnosti atd.
2. Jedná se mi o připojení el. bojleru. V novostavbách je stále častěji k vidění, že bojler je připojen pevným (nepohyblivým) přívodem, vedoucím přímo z jističe. Před bojlerem pak není žádný vypínač. Za správný způsob připojení jsem dle ČSN považoval ukončení pevného přívodu ve vypínači u bojleru a následné připojení bojleru pohyblivým přívodem.
Jaký je Váš názor na vhodné připojení el. bojleru v souladu s ČSN?

Otázku podává: Petr Ševid
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 24. 2. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL