+

AH-290 Nouzové osvětlení a revize elektrické instalace

OTÁZKA:
Nouzové osvětlení a revize elektrické instalace

Panelový obytný věžák o 15 poschodích, chodby bez oken a přirozeného osvětlení, doba výstavby budovy 1970 až 1975, v době výstavby byl vybaven nouzovým osvětlením, nouzové osvětlení v průběhu let zdevastováno, 2/4 svítidel rozkradeno, 1/4 rozbitá, celý systém nouzového osvětlení v rozváděči odpojen a částečně demontován, mimo provoz je odhadem a z dostupných informací min. 15 let.
1. Bylo v období 1970 až 1975, kdy byl věžový dům stavěn, povinné vybavit takovýto dům nouzovým osvětlením?
2. Když byl v daném období systém nouzového osvětlení instalován, musí být udržován v provozu? Má tedy majitel objektu uvést nouzové osvětlení do funkčního stavu alespoň v rozsahu, který byl instalován v době výstavby? Pokud ano, kterou normou, zákonem apod. podepřít tento požadavek opětovného zprovoznění systému nouzového osvětlení.
3. Mám se jako revizní technik elektrických zařízení zabývat při revizi tím, jestli je nouzové osvětlení funkční a vydrží svítit předepsanou dobu, nebo stačí, když posoudím, že nouzové osvětlení není ohrožením z hlediska úrazu či škod elektrickým proudem, což není, protože je odpojeno (předpokládám, že funkčnost nouzového osvětlení by měl revidovat požární či bezpečnostní technik).

Otázku podává: Libor Abrešek
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 5. 2. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL