+

AE-247 K požadavkům ČSN 33 2130 ed. 2

OTÁZKA:
K požadavkům ČSN 33 2130 ed. 2

Měl bych několik dotazů k nové ČSN 33 2130 ed. 2:

1. V článku 5.2.5 je uvedeno, že pro dodatečně montovaná svítidla je nutno vývody zakončit v izolované svítidlové svorkovnici nebo spojce, která musí být upevněna na stropě nebo na stěně. V praxi to znamená, že před výchozí revizí je nutno všechny tyto svítidlové svorkovnice upevnit (předpokládám přišroubovat pomocí hmoždinky a šroubu), což je ve velké většině případů dle mého názoru naprosto zbytečné, protože svítidla se montují v podstatě vzápětí po revizi - postupně dle výběru různých typů svítidel majitelem. Když vezmeme jako příklad novostavbu rodinného domku, je těchto vývodů často opravdu hodně a všechny je upevňovat na dobu několika dnů mě připadá opravdu zbytečné, zvláště když jsou tyto vývody na stropech a tudíž v podstatě mimo dosah.

2. V článku 5.3.3 je uvedeno, že nulový (střední) vodič se doporučuje v zásuvkách připojit na pravou zdířku, v poznámce je uvedeno, že zapojení na levou zdířku účinnost ochrany neovlivňuje a rozhodující je připojení pouze ochranného vodiče. Znamená to tedy, že fázový vodič u pevných zásuvek již není nutno zapojovat pouze na levou zdířku?

3. V článku 5.3.12 je uvedeno, že použití proudového chrániče s reziduálním do 30 mA není nutno u zásuvek pro speciální druh zařízení, například výpočetní techniky VELKÉHO rozsahu nebo chladicí a mrazicí zařízení potravin VELKÉHO objemu, jejichž nežádoucí vypnutí by bylo příčinou ZNAČNÝCH škod. To dle mého názoru staví do jiného světla stejný požadavek v ČSN 33 2000-4-41 ed. 2, kde ale není uveden příklad výše možných škod. Znamená to tedy, že běžná zásuvka v bytě, která slouží pro připojení jednoho počítače nebo pouze jedné lednice (mrazáku) by měla být stejně jako ostatní zapojena přes proudový chránič? (Předpoklad škod by v tomto případě byl asi minimální.)

4. V článku 7.6.10 se požaduje, aby byl každý jistič před elektroměrem připojen samostatně - znamená to tedy, že více jističů v jedné řadě již nemůže být propojeno propojovací lištou?

5. Závěrem bych se chtěl zeptat, proč nelze dle čl. 7.7.9 použít pro připojení spotřebiče pro ohřev TUV (předpokládám např. boileru v bytové koupelně) zásuvkové spojení.

Otázku podává: Hurta Jaroslav
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 8. 2. 2010
 
 
Facebook Obchod IN-EL