+

AB-233 Dimenzování vedení vzhledem ke 3. harmonické

OTÁZKA:
Dimenzování vedení vzhledem ke 3. harmonické

Mějme jistič B10A/1f, který jistí kabel 3C x 1,5 a na konci vedení jsou svítidla s elektronickým předřadníkem. Výrobcem svítidel je na určitý počet svítidel (s elektronickým předřadníkem) dán určitý jistič.
V našem případě min. příkon svítidel je na tomto okruhu 0,546 kW, cos fí svítidla 0,95, což tedy odpovídá 2,49 A. Na jaký proud se dimenzuje vedení ke?
Je nutné dimenzovat kabely zejména u svítidel s ohledem na předřazený jisticí prvek, nebo je dostačující kabel dimenzovat na max. proud, který je vzhledem k počtu svítidel dostačující? Jde mě zejména o případy souběhu kabelů v jednom kabelovém žlabu světelných okruhů a u rozváděčů, kde spolu jdou i desítky kabelů. Pro příklad: mám 3C x 1,5. Pokud je samostatně uložený na neperforované lávce má In 19,5 A, ale pokud je veden společně např. s 9 ks 3C x 1,5 poté je jeho In 9,8 A, což je pokud by bylo použito jištění B10A již nevyhovující. Aale co v případě, že kabel je zatěžován vzhledem k instalovaným svítidlům pouze např. na 2/3 svého In, ale jistič B10A je nutné ponechat, je nutné průřez kabelu navýšit na např. 3C x 2,5 a co na tyto případy říkají naše normy?

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 10. 6. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL