+

AH-512 V jakém rozsahu má revizní technik provádět revize strojního zařízení u výchozích a periodických revizí?

OTÁZKA:
V jakém rozsahu má revizní technik provádět revize strojního zařízení u výchozích a periodických revizí?

1. Předpokládám, že u výchozích revizí vzhledem k ustanovení zákona č.22/1997 Sb. provede RT pouze revizi na přípojení stroje. K této revizi je třeba protokol o kusové zkoušce stroje.

2. U periodických revizí by se podle mého názoru (i z instrukcí seminářů ing.Hlinovského) měl RT odkázat na provedenou kontrolní prohlídku pracovníkem organizace dle NV č. 378/2001 Sb. Revizi pak provést pouze z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem. Ve zprávě o revizi v pozitivním případě napsat v celkovém posouzení, že elektrické zařízení stroje je z hlediska nebezpečí úrazu el. proudem schopno bezpečného provozu a další parametry bezpečnosti stroje nebyly v revizi posuzovány. Tím dává provozovateli na vědomí omezený rozsah revize. Jak provést revizi, když nebyla určena rizikovost stroje?
U složitých strojů např. s elektronickým řízením není většina RT schopna s ohledem na své znalosti stroj revidovat. Podle mého názoru posouzení dalších parametrů bezpečnosti stroje by si měl mimo s ohledem na uvedenou omezenou revizi el. zařízení provozovatel zajišťovat u servisních organizací, bezpečnostních techniků nebo revizních techniků, kteří stroj dokonale znají. Nebo stačí tato omezená revize v případech, když je provedena kontrolní prohlídka dle NV č. 378/2001 Sb. zkušeným pracovníkem elektroúdržby, který má stroj dokonale prostudovaný?

3. Jaký je obsah kontrolní prohlídky stroje na základě NV č. 378/2001 Sb.?

Otázku podává: Šimek
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 4. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL