+

AA3-036 Otázka náhodné poruchy v elektrickém zařízení

OTÁZKA:
Otázka náhodné poruchy v elektrickém zařízení
V současné dob řešíme problém s ČSN 33 2000-7-701, Čl. 701.413.1.6 Doplňující pospojování. Jedná se o pospojování vodovodních baterií, jestliže jsou napojeny plastovým rozvodem. Tento případ v normě není vůbec řešen a možná proto jsou v této otázce stále nejasnosti. Celá věc je celkem jasná, pokud je celá instalace provedená podle platných předpisů. Domnívám se, že však stačí jen málo k tomu, aby se ze zařízení bezpečného stalo zařízení ohrožující nejen zdraví, ale i život.
Co se stane v tom případě, který jsem viděl na vlastní oči, kdy boiler v místnosti vedle koupelny je chráněn pouze základní ochranou odpojením od zdroje v síti TN-S a nešťastnou náhodou dojde při vrtání k přerušení ochranného vodiče k tomuto boileru.
Na tuto závadu v rodinném domku nemusí nikdo přijít po celou řadu let. Pak nastane pouze to, že se na svorkovnici u tělesa boileru vyhřeje svorka, a ta i s přívodním vodičem spadne na kostru boileru. Jestliže je v dané lokalitě tvrdá voda a plastová trubka spojující boiler a baterii je jen 15 cm dlouhá, umí si každý spočítat, co se stane, jestliže si v tuto chvíli někdo sedící v pospojované vaně napouští vodu. určitě nejsem jediný, kdo se s takovým nebo podobným problémem setkal.
K dřívější normě ČSN 33 2135 bylo vydáno doporučení ESČ, ve kterém byly uvedeny nejnižší hodnoty odporu izolovaně uložených předmětů proti zemi, kde byly i s příklady uvedeny baterie napojené plastovými přívody. Z tohoto doporučení jsme vycházeli i v současné době. Ovšem většina montážních firem tvrdí, že provádět pro daný případ opatření nemá smysl.

Já osobně si myslím, že pokud v každé koupelně bude instalováno 10 m vodiče navíc a zachrání to jeden lidský život za 10 let, tak se to vyplatí.

Otázku podává: --
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 23. 4. 2002
 
 
Facebook Obchod IN-EL