+

AE-502 Nouzové osvětlení – označení

Nový bezpečnostní technik v naši nemocnici se mě snaží přesvědčit, že nemáme na nově instalované nouzové moduly s autonomními zdroji lepit zeleno bílé směrové piktogramy. Nikde v normě jsem nenašel, že by to mělo být mimo ten nouzák, jak mi tvrdí on. Má k ruce požárníka, který tvrdí, že se tou nálepkou z nouzového osvětlení stane jakási směrová šipka.

Potřebuji se jen ujistit, že platí toto a nálepky na kryt svítidla patří: Při výběru piktogramů pro nouzové osvětlení je důležité dodržovat normy a standardy, aby byly správně interpretovány v nouzových situacích.

Zde jsou některé konkrétní typy piktogramů: Šipka doprava: Označuje směr úniku doprava. Šipka doleva: Označuje směr úniku doleva. Šipka dolů: Označuje směr úniku směrem dolů. Šipka nahoru: Označuje směr úniku směrem nahoru. Šipka schody dolů: Označuje únikový východ směrem dolů po schodech. Šipka schody nahoru: Označuje únikový východ směrem nahoru po schodech. Piktogram východ: Označuje výchozí bod únikového východu.

Tyto piktogramy musí být v souladu s normami souboru ISO 3864 Grafické značky – Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky a evropskou Směrnicí 92/58/EHS (přesněji se Směrnicí Rady 92/58/EHS) o minimálních požadavcích na bezpečnostní nebo zdravotní značky na pracovišti a měly by být viditelné a jasně interpretovatelné v případě nouze.

Vratislav Raček

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 14. 2. 2025

Facebook Obchod IN-EL