+

AH-858 Periodické revize u obecních bytů v bytových domech ve vlastnictví obce

Chci bych Vás požádat radu nebo stanovisko, kde je řešena problematika provádění revizí v bytových domech a bytech ve vlastnictví obce. Obec řeší obvykle periodickou revizi na společné prostory a hromosvod. V případě převodu bytu na jiného vlastníka, v případech, kdy se byt po původním nájemníkovi opravuje, řeší i výchozí revizi po opravě. Co ale u dlouhodobě přiděleného bytu? Řeší pravidelné revize vlastník nebo uživatel? Předpokládám, že ustanovení pro rodinné příslušníky a rodinné domy zde neplatí. Obec pronajímá bytové jednotky za úplatu.

Osobně jsem nabyl dojmu, že obecně, pokud provozuji vyhrazené zařízení (elektro, plyn, zdvihačky, tlaky), tak mám prostě povinnost ho revidovat. A je jedno jestli ho pronajímám nebo užívám k soukromým účelům. Prostě vyhrazena je od toho vyhrazena, že může ublížit nebo uškodit a podle toho by se k němu mělo "s opatrností" přistupovat.

Děkuji za případné vnesení světla do tohoto palčivého a myslím si obecně přehlíženého tématu.

Ještě bych doplnil, že mi oponuje tajemník Městského úřadu tvrzením, že elektroinstalace v bytě není dle § 3 odst. 2 písmeno e) nařízení vlády č. 190/2022 Sb. vyhrazeným elektrickým zařízením. Že tedy není nutné na nevyhrazeném zařízení v nájemním bytě provádět pravidelné revize. Můžete prosím v reakci na původní příspěvek rozvinout i tuto problematiku? Co je tedy instalace, která charaktery proudu a napětí nepředstavuje zvýšenou míru ohrožení života? Dle mého názoru by to mohlo být bezpečné malé napětí, ale nikoliv nízké napětí. Stejné je to v bytě v prostoru koupelny. To přece není prostor s postaru normálním prostředím.

Tomáš Kupec

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 20. 2. 2025

Facebook Obchod IN-EL