AE-530 Bytový dům
1. Projektoval jsem bytový dům (30 bytů). V neměřené části jsem navrhl SP T1. V každé bytové rozvodnici jsem navrhl SPD T2. SPD T2 jsem uzemnil vodičem PE přívodního kabelu Cu 5 x 6. Rád bych se zeptal, zda je toto řešení považováno za chybné. A zda jediné správné řešení je každou SPD T2 uzemnit na MET vodičem Cu průřezu 6 mm2.
2. V bytovém domě jsou na únikových cestách vedeny kabely nad podhledem. Stavebník chce použít kabely CYKY.
Dle ČSN 73 0848, čl. 3.36 se za volně vedené vodiče a kabely nepovažují takové, které jsou uloženy pod omítkou tloušťky minimálně 15 mm (ve zdech apod.), a/nebo které jsou vybaveny jinou ochrannou konstrukcí (např. sádrokartonovou deskou) s požadovanou požární odolností minimálně EI 15 nebo funkčností při požáru.
Já tvrdím, že kabely CYKY je možné vést na únikových cestách nad podhledem s EI 15.
Požárník tvrdí, že kabely CYKY lze vést jen nad podhledem, který má požární odolnost shodnou se zatříděním objektu do stupně požární ochrany č. III, tj. EI 45.
Jak lze vykládat "minimálně" v ČSN 73 0848, čl. 3.36?
3. Slyšel jsem, že když z nějakého rozváděče vedou ohni odolné kabely (B2ca s1 d1 a1), potom musí být všechny kabely vedoucí z toho rozváděče ohni odolné.
Jakub Šimmer
- A TECHNICKÁ TÉMATA
- AA Ochrana před dotykem
- AB Dimenzování a jištění
- AC Ochrana před bleskem a přepětím
- AD Prostředí
- AE Vnitřní rozvody
- AF Koupelny a bazény
- AG Připojování el. zařízení
- AH Revize
- AJ Strojní zařízení
- AK El. zařízení ve zdravotnictví