+

AH-148 Kontroly zařízení výpočetní a kancelářské techniky

OTÁZKA:
NAZEV OTAZKY

Prosím o sdělení Vaší představy, jak se má provádět zkouška počítače a jeho periferií a audiovisuální techniky, s vysvětlením pojmů "ovládací a bezpečnostní prvky" na těchto zařízeních, aby bylo dodrženo následující ustanovení:

ČSN 33 16 10/2005 čl. 6.9 Zkouška chodu
Elektrický spotřebič se připojí na jmenovité napětí. Musí být ověřeno zda ovládací a bezpečnostní prvky plní svoji funkci. V případě, že je spotřebič vybaven motorem, musí být jeho chod pravidelný bez nadměrného hluku.
Dále je dle mého názoru prakticky nemožné požadovat na generálním řediteli, sekretářce, účetní apod. aby ve svých oblecích poklekly na podlahu vlezly pod stůl a prohlédly všechny šňůry vedoucí od počítače k jeho mnoha periferiím podle následujícího ustanovení:

ČSN 331610/2005 6.3.1 Prohlídka při kontrole elektrického spotřebiče
Při prohlídce se elektrický spotřebič důkladně prohlédne zevně:
a) kryty, držadla, ovládací prvky apod. nesmějí být poškozeny tak, aby byla snížena ochrana před nebezpečným dotykem,
b) pevně připojený pohyblivý přívod musí být neoddělitelně spojen s vidlicí a nesmí mít poškozenou, zpuchřelou nebo nadměrně ztvrdlou izolaci, u vstupu do spotřebiče musí být opatřen ochrannou návlačkou a musí být zajištěn proti vytržení, vidlice nesmí být poškozena, (pevně připojený pohyblivý přívod se předpokládá u elektrických spotřebičů třídy ochrany II a III)
c) prodlužovací nebo pohyblivý nebo odpojitelný přívod nesmí mít poškozenou, zpuchřelou nebo nadměrně ztvrdlou izolaci, musí být zajištěný proti vytržení, vidlice, nástrčka a pohyblivá zásuvka nebo přívodka nesmí být poškozené,
d) větrací otvory nejsou zaprášené nebo zakryté.

Otázku podává: Jan Vyčítal
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 4. 2005
 
 
Facebook Obchod IN-EL