+

AH-101 Revize elektrických zařízení pracovních strojů

OTÁZKA:
Revize elektrických zařízení pracovních strojů
1. Dle ČSN EN 60204-1 se v čl. 19 zkoušky a ověřování mají provádět zkoušky dle čl. 19.1.Které z uvedených zkoušek nemusí provádět revizní technik.
Sdílím názor, že při revizi pracovního stroje by měl revizní technik provádět měření impedance smyčky,izolačního odporu,spojitosti ochranného obvodu (u tohoto měření to obnáší pořízení nového měřícího přístroje, který měří proudem 10 A - nevystačím si s přístrojem digiohm, který měří proudem mnohem menším) a funkční zkoušky.
Jaký je Váš názor.

2. Funkční zkoušky - co mají obsahovat? Myslím si, že by to mohla být zkouška tlačítka nouzového zastavení,nouzového vypnutí pokud je instalováno, kontrola rozběhu po ztrátě napětí a jeho obnovení.

3. Jedním nejmenovaným pracovníkem ITI nám bylo řečeno na jednom semináři, že revizní technik musí v revizní zprávě pracovních strojů uvádět,že je platné nařízení vlády č. 378/2001 Sb. a stroje tomuto nařízení musí odpovídat. Víte kolik je v provozu starých pracovních strojů z padesátých let? Po konzultaci na IBP jsem zjistil,že názory se dost liší. Ale jejich názor se mě líbil.
Na jiném semináři jsem se na názor ohledně NV č. 378/2001 Sb. ptal pracovníka normalizačního institutu a ten přede mnou utekl. Nikdo se o tomto problému nechce bavit. Jediný pan Hlinovský. Ten nabádá majitelé provozů kde se nachází pracovní stroje k tomu, že jim pomůže v tom, že jim stroje předělá tak, aby vyhovovaly NV č. 378/2001 Sb. Má prý na to firmu. Na seminářích postraší revizní techniky a ti budou strašit majitelé provozů. A kde na to ti majitelé vezmou?
Dá jim na to stát? Z čeho? Stát je rozkraden. Kasa je prázdná.
Takže dokud se nestane nějaký malér, tak se kolem problémů strojů a zařízení bude chodit po špičkách.
Zkuste revizním technikům pomoci v tom, že byste na Vašich stránkách vytvořili vzorovou revizní zprávu pro stroje. Není problém udělat revizi, ale problém je zformulovat ji tak, aby na Vás, v případě např. soudního sporu, nikdo nemohl.

4. Co jsem si ověřoval, tak v zemích Evropské unie si za svojí práci ručí každý sám. Tak na co je tedy potřeba revizních techniků? Sám občas revize dělám, ale provádím i montáže tak, že vím o čem mluvím. A nebo to je tak, že stát revizní techniky potřebuje, aby bylo na koho svézt vinu. Myslím si,že trh si řemeslníky probere sám.

5. Od roku 1990 se k nám začaly dovážet pracovní stroje ze států Evropské unie, které tam už nevyhovovaly a možná se dováží dodnes. To jsou lidé ve státní správě opravdu zkorumpovaní a nebo nevědí o čem je řeč?
Jezdil jsem hodně po seminářích a zjistil jsem, že pořadatelům jde jen o peníze. Až na výjimky.
Jaký je na věc Váš názor.

Otázku podává: Jiří Hanč
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 3. 12. 2003
 
 
Facebook Obchod IN-EL