+

AD-329 Prodlužovací přívody pro použití na staveništi

OTÁZKA:
Prodlužovací přívody pro použití na staveništi

Dovolte mi, abych se na vás obrátit s dotazem, který se týká prodlužovacích kabelů.
Pracuji (mimo jiné), jako koordinátor BOZP na staveništi, kde se dosti často (až velmi často) vyskytují problémy s prodlužovacími kabely. Velcí zhotovitelé je mají řádně označené a zrevidované. Malí podzhotovitelé, zejména pak tzv. IČaři, používající „prodlužováky“, si své povinnosti o revizích nepřipouštějí.
A nyní k mému dotazu. Jeden můj kolega koordinátor mi sdělil, že ve venkovním prostředí se vůbec nesmí používat žádný prodlužovací kabel, který má růžovou (načervenalou) barvu. Je prý z PVC a nemá izolaci povolenou do venkovního prostředí. Tento údaj je možno si přečíst např. u prodlužovacích kabelů předmětné barvy, které se prodávají v OBI, Globusu apod. U nich píší, že jsou jen do vnitřního suchého prostředí. Dotaz: Je tedy obecnou pravdou, že „prodlužovák“ výše uvedené barvy nikdy nesmí „ven“, nebo jsou i „prodlužováky“ této barvy, které mohou? Pokud ano, jak je od sebe poznám?
Jde mi o to, abych mohl kvalifikovaně informovat nadřízené těch uživatelů, kteří používají „prodlužováky“ této barvy o tom, že se nikdy nesmí používat venku a ve vlhku.
Z provedených kontrol vím, že uvedené kabely velice často praskají v izolaci a jsou omotávány různými izolačními a neizolačními páskami.

Otázku podává: Zdeněk Helich
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 14. 2. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL