+

AE-477 Vnitřní prostory základní školy

Prosím o názor na související předmětnou problematiku ve vnitřních prostorách ZŠ.

Popis
V objektu ZŠ došlo ke kompletní výměně – rekonstrukci elektroinstalace (ne opravě) v létě r. 2023.

Bylo vypracováno PBŘ, které v obecnější rovině konstatuje:
- celkový počet osob v objektu (22 tříd), je max. 380 (340 žáků a 40 pracovníků),
- není však v něm uveden požadavek na instalaci nouzového osvětlení (jako nevyhrazeného požárního bezpečnostního zařízení).    

Přestože vyhrazená elektrická zařízení spadají do třídy I. dle nařízení vlády č. 190/2022 Sb. a jejich uvedení do provozu je podmíněno odborným stanoviskem TIČR, dosud toto nebylo provedeno.

Je vypracován protokol o určení vnějších vlivů, ve kterém je pro všechny vnitřní prostory ZŠ uveden vnější vliv "BD3" (tzn. třídy, chodby, sociálky, kabinety, šatny).

1. Je instalováno nouzové (a protipanické) osvětlení v prostorách objektu (dle projektové dokumentace) takto:
- únikové cesty,
- třídy a místnosti s plochou větší než 60 m2 (asi též dle ČSN 50172 čl. 4.4). 
2. Nouzové a protipanické osvětlení není instalováno (není ani v projektové dokumentaci):
- ve třídách (kde je plocha 55 m2),
- v kabinetech (kde jsou plochy cca do 20 m2),
- v sociálkách (WC, šatny...).

Dotazy:
1. Je tedy dle vašeho názoru nutné při specifikovaném stavu a vnějších vlivech, realizovat nouzové (NO), protipanické (PO) osvětlení i pro všechny prostory v případě 2, kde není instalováno?
2. Lze např. ve třídách s plochou nižší než 60 m2, kabinetech, šatnách a sociálkách objektu ZŠ, vůbec stanovit vnější vliv "BD1"?

Zastávám názor, že:
- vnitřní prostory ZŠ jsou rovněž pracovištěm (pro pedagogy a personál), tudíž únikové cesty musí být vybaveny NO a PO, což je,
- ve vnitřních prostorách ZŠ je občasný přístup veřejnosti (třídní schůzky, popř. volby) a tedy NO, PO musí být všude, kde je přístup veřejnosti možný (tzn. i třídy pod 60 m2, sociálky, šatny – kabinety NE), což není,
- jelikož je všude stanoven vnější vliv "BD3", pak by NO, PO mělo být i v kabinetech a příslušenství, kde je stanoven vnější vliv "BD3", což není,
- jelikož mohou být všechny prostory ZŠ zároveň pracovištěm a mnohé veřejně přístupné, pak by též dle ČSN 33 2000-7-718 neměl být stanoven vnější vliv "BD1" ani v prostorách kabinetů, resp. šaten a příslušenství – což není, je asi správně "BD3", ovšem chtělo by to překvalifikovat na vnější vliv "BD1".

Petr Studnička

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 27. 2. 2024
 
 
Facebook Obchod IN-EL